Dny bez lavic – Bioskop

Datum
6.12.2019
Text

Během Dnů bez lavic studenti nižšího gymnázia, konkrétně primy, sekundy a kvarty navštívili Univerzitní Kampus MU v Bohunicích, aby se zde zúčastnili výukových programů ve vzdělávacím centru Bioskop.

V rámci čtvrtečního kurzu „Plasty kolem nás“ si žáci kvarty zopakovali a rozšířili své znalosti v oblasti makromolekulárních látek, prohlédli si ukázky různých druhů makromolekulárních látek včetně surového kaučuku. V druhé části tříhodinového bloku je čekaly praktické činnosti. Postupně si vyrobili tři druhy makromolekulárních látek. Zde se projevila větší či menší zručnost studentů v jednotlivých skupinách, bylo potřeba pracovat rychle a přesně, nedodržení pracovního postupu popř. pomalé tempo a prodlevy při práci totiž vedly k nezdaru. Místo „hopskulky“ někteří vyrobili jakési rozpadlé „amarouny“, výroba slizů byla o něco jednodušší, tak se povedla téměř všem. Studenti byli tak zaujati výrobou, že nehleděli na čas, a kdyby už neměli lektoři další program, tvořili by až do odpoledne. Nakonec jsme se však museli rozloučit.

V pátek na výukový program „Buňka“ dorazila prima. Opět je čekala nejdříve teoretická a potom praktická část. Ta je vždy zajímavější, žáci se podívali na různé preparáty, zjišťovali rozdíly mezi rostlinnou a živočišnou buňkou, zkusili si preparáty i sami vytvořit. Dokonce si vyzkoušeli udělat i stěry z různých povrchů a umístit takto zachycené bakterie do živného roztoku. Všem se program líbil, ale výukový program neskončil v pátek. V úterý čekalo na primány překvapení, přes víkend se o vzorky postarala paní profesorka Štěpánková a v hodině biologie si mohli žáci prohlédnout, jaké breberky vlastně mohou mít na rukou, klice, mobilním telefonu.

Poslední skupina, která navštívila v Bioskopu program „Podivuhodná pH“ byla sekunda. Nejprve se žáci seznámili s pojmy kyselina a zásada. Dozvěděli se také, co je to pH, jak se pH měří v laboratoři a jak si mohou sami vyrobit acidobazický indikátor. Nakonec si prakticky zkoušeli určování pH různých látek, s nimiž se mou setkat v běžném životě. A i když bylo toto téma pro sekundány novinkou, odnášeli si domů plno nových poznatků, které využijí v hodinách chemie.

Radmila Poláčková

Fotogalerie