Exkurze v pivovaru Starobrno

Datum
8.12.2019
Text

V pátečním programu exkurzí v rámci Dnů bez lavic (1. 11. 2019) se vybraní studenti kvinty až oktávy vypravili plni očekávání do pivovaru Starobrno, který sídlí nedaleko od Mendlova náměstí na ulici Hlinky. V přijímací místnosti už na nás čekala velmi milá a příjemná paní průvodkyně. Nejprve jsme zhlédli video o výrobě piva od surovin až po plnění vyrobeného piva do lahví. Paní průvodkyně video ještě doprovázela výkladem. To jsme velmi ocenili, protože v provozu už bychom toho tolik neslyšeli.

Poté jsme se vypravili do areálu pivovaru, kde nás paní průvodkyně seznámila s historií vaření piva v Čechách a na Moravě a také s historií vaření piva v Brně. Následně jsme se vydali do varny. Zde jsme se dozvěděli, jak se při vaření piva postupuje, ukázali jsme si suroviny, které se používají – chmel a slad pšeničný i žitný, upravený pro výrobu světlého a tmavého piva – také jakým způsobem se suroviny zpracovávají a odkud se dováží, co se děje při vystírání, rmutování, cezení a vaření piva a kde tyto procesy probíhají.

Další zastávkou byla hala, ve které byly obrovské nerezové tanky, v nichž probíhalo kvašení. Paní průvodkyně nás informovala o rozdílech v kvašení piva, co znamená spodně kvašené pivo a co svrchně kvašené, jak dlouho kvašení trvá u 11° piva, jak dlouho u piv vícestupňových a ležáků.

Na závěr nás čekala plnicí linka. Ta bohužel nebyla v provozu, ale shora jsme krásně viděli jednotlivé části linky a v provozu jsme ji viděli alespoň na videu.

Tady naše exkurze končila a i přesto, že byla bez ochutnávky, zklamaní jsme nebyli, dozvěděli jsme se toho o výrobě piva opravdu hodně.

Malá fotogalerie