Exkurze do ČNB

Datum
6.10.2021
Text

ČNBV pátek 1. 10. 2021 jsme se, v rámci Dnů bez lavic, vydali do ČNB na Rooseveltově ulici v Brně.

Po bezpečnostní prohlídce (žádná bodná ani střelná zbraň nebyla nalezena), jsme se odebrali v doprovodu Bc. Anety Novotné do prostor této nádherné budovy, která nám byla se svou bohatou a zajímavou historií představena. V přednáškové místnosti nás čekal pan Ing. Martin Slezák, který celý život působil v bankovním světě na vysokých vedoucích funkcích, mimo jiné i brněnské ČNB, aby se s námi podělil o své vědomosti, životní zkušenosti a rozhled. Poté jsme zhlédli dva krátké filmy o funkci a historii ČNB. Do rukou nám poté paní Novotná dala "originály padělků". Každý z nás měl na stole před sebou speciální lampu, kde jsme zkoumali bezpečnostní prvky bankovek. Dozvěděli jsme se mnoho o sběratelských mincích, jejich hodnotě, přičemž mezi námi koloval maličkatý zlatý dukát ze soukromé sbírky v hodnotě 2,2 mil. Kč, stejně tak sbírka deseti zlatých mincí v hodnotě 500 tis. a mnoho dalších. Na závěr naší exkurze jsme obdivovali rozsáhlou expozici "Lidé a peníze" a "Krásu ve skle a kovu" světově uznávaného sklářského výtvarníka, sochaře a medailéra Jiřího Harcuby, z jehož dílny pochází podoba naší pětikorunové mince.

Z dojmů a postřehů zúčastněných žáků:

"Rozšířilo mi obzory, že práce bankéře není jen sezení za počítačem. Velmi mě překvapilo jak úzce souvisí bankovnictví s naším každodenním životem, i když si to možná neuvědomujeme."
Ondřej Smýkal, septima

"Zaujal mě objem zodpovědnosti ČNB - co všechno řeší, kontrolují, spravují, atd. Stabilizace měny, řízení státní ekonomiky, správa rozpočtu, dozor nad finančním sektorem a mnoho dalšího. Jsou to pro mě nesmírně zajímavá témata."
Václav Kacetl, oktáva

"Fascinovalo mě, že ČNB přijímá dost právníků, nejen lidi, kteří vystudovali ekonomii a finance."
David Juřina, oktáva

"Zaujalo mě, jak lze různě padělat bankovky a kolik jich v oběhu je. Dozvěděla jsem se něco o bankéřích, jaká je jejich práce v bance. Z exkurze si určitě odnesu to, co se dělá s padělanými nebo poškozenými bankovkami."
Anna Procházková, kvinta

"Líbilo se mi, že se nás pan Slezák snažil namotivovat k úspěšnému životu - jít na vysokou, střídat zaměstnání a postupovat v kariérním žebříčku. Taky bylo pěkné, že nám představil obor bankovnictví z celého spektra a ukázal nám knihy, ve kterých bychom se mohli dozvědět víc. Taky byly zajímavé informace o padělání a např. které bankovky si můžeme nechat v ČNB vyměnit. Bylo to fajn, děkuji."
Andrea Štěpánová, septima

"O významu ČNB jsem měla poměrně jasno už před touto exkurzí. Z přednášky pana Ing. Slezáka mě překvapilo, jak široké spektrum pracovních pozic se pod bankou skrývá. Stejně tak mě zaujalo s jakou samozřejmostí nám pan Slezák řekl, že stačí de facto jen chtít a můžeme v ČNB pracovat. Závěrem, neskutečně si vážím možnosti, která se mi naskytla. Pan Slezák byl inspirativní, zábavný, věděl, o čem mluví. Velmi příjemný člověk s rozhledem. Určitě si ho zapamatuji jako vzor, nejen pracovní náplní, ale i chováním. I takto vysoce postavený člověk se může chovat slušně a lidsky. Děkuju."
Eva Sečkařová, oktáva

"Tož co bychom to byli za školu, kdybychom se jednou za čas nezvedli z těch dřevěných židlí a nevyrazili se něčemu přiučit i mimo školu. V rámci projektu Dny bez lavic jsem já a několik dalších měl možnost navštívit Českou národní banku v Brně. A jak to probíhalo? U vchodu nás zkontrolovali, zda nemáme u sebe nějaké nežádoucí předměty, tak jako na letišti. Posléze jsme byli odvedeni do místnosti, která byla určena pro exkurze a návštěvy. Uvítal nás vážený pan Ing. Martin Slezák společně s milou paní Bc. Anetou Novotnou. Hned ze začátku byl velice sympatický, svou mluvu doplňoval vtipnými připomínkami a gestikulací. Dozvěděli jsme se, co obnáší práce v ČNB, co všechno má ČNB na starosti, doporučil nám literaturu a měli jsme možnost si prohlédnout vzácné mince ze stříbra a zlata k výročím Česka. Mimo to nám i pověděl spoustu o práci bankéře a jiným zkušenostech ze svého života. Zkrátka informací bylo požehnaně. Poté, co se s námi rozloučil, jsme zkoumali padělané peníze a testovali, zda nemáme padělky v našich peněženkách. Dozvěděli jsme se i o vzácných kusech mincí a bankovek a za kolik se prodávají. Následovala expozice, kde jsme si prohlédli prakticky celou historii českých mincí a bankovek, ryté sklo či bronzové medaile. S nadšením jsme byli vyprovozeni ven s pocitem, který se těžko popisuje někomu, kdo jenom tak sedí v lavici a nikam nevytáhne paty."
Za třídy kvinta až oktáva Jiří Brzobohatý"

Těšíme se na další spolupráci s ČNB, panem Ing. Slezákem, který projevil zájem navštívit naši školu. Čeká nás společně také Dynastie, divadelní hra, kterou odehraje Divadlo Husa na provázku 25. 11. 2021 od 19 hodin.
Zkrátka a dobře, exkurzí to teprve začalo :)

Mgr. Aneta Moravcová