Na výletě za elektřinou a papírem

Datum
2.11.2021
Text

Dne 30. září se několik z nás – studentů vyšších ročníků našeho gymnázia – pod vedením PaedDr. Víta Effenberka a Mgr. Radmily Poláčkové vydalo na dlouhou cestu autobusem do oblasti CHKO Jeseníky, konkrétně do přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

Zde se nám dostalo zajímavého výkladu a návštěvnické prohlídky od pracovníka a znalce této elektrárny, jak v hrázi dolní nádrže (kde jsme se dozvěděli mnoho informací, jak samotná elektrárna funguje), tak i na horní nádrži, kde jsme se ve výšce 1350 m n. m. dívali na rozlehlou a malebnou krajinu kolem.

Po našem kochání jsme nastoupili do autobusu a vydali se do druhé a zároveň i poslední destinace naší cesty – a to do výrobny ručního papíru ve Velkých Losinách. Zde, v krásném počasí, se naše skupinka na krátkou dobu rozdělila – těm kterým vyhládlo se vydali do nedaleké restaurace a někteří se vydali podívat po okolí. Zanedlouho jsme ale všichni stáli na prohlídce papírny, kde jsme se naučili, jaký je postup výroby tohoto materiálu a zároveň si i na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se takový papír udělá. Nejen sledováním zaměstnanců při jejich každodenní práci, ale také i samotným dotykem!

Závěrem můžeme říct, že se nikdo z nás nenudil a prohlídky byly postavené stejně tak zajímavě, jako i  zábavně a nelitovali jsme tohoto výletu, na který budeme i nadále vzpomínat.

Ondřej Macek