Páté... pořád však lepší, než hokejisti na olympiádě

Datum
23.2.2022
Text

Florbalový Subterra Cup pro střední školy pokračoval v úterý 22. února krajským kolem pro dívky z kvinty až oktávy. Florbalový oddíl z Gymnázia naposledy na této akci reprezentovaly oktavánky, samozřejmě jsme všichni chtěli co nejlepší výsledek. Existuje smůla, na kterou se sice sportovci neradi vymlouvají, ale prostě je a dokáže do plánů a ambic nepříjemně promlouvat. Holky na turnaji čekal neuvěřitelně těžký los, už v základní skupině se potkaly se dvěma výbornými týmy, zatímco ve druhé skupině startovaly týmy, které by s největší pravděpodobností porazily. Proti šikovným děvčatům z Merhautky držely Šlapaňačky dlouho remízu 1:1 a až ve vypjatém závěru, do nějž také dost necitlivě přispěl rozhodčí, zápas ztratily. Proti GPK Znojmo, dalšímu favoritu turnaje vyválčily v opravdu náročném zápasu remízu 2:2. Tyto výsledky je posunuly pouze do zápasu o páté místo, který s přehledem zvládly s výsledkem 8:0. Pochvalu si zaslouží úplně všechny, přesto je potřeba zvlášť zmínit výkon Elišky Kudlové v brance. Zaskakovala za nemocnou Radku Hanákovou, podala proti všem starším holkám hrajícím často za profesionální kluby naprosto fantastický výkon a držela naděje na úspěch v obou těžkých utkáních z úvodu turnaje. 

Gymnázium reprezentovaly: brankářky Eliška Kudlová a Anička Motyková, obránkyně Magda Burianová, Barča Horáková, Terka Skotáková a Verča Zapletalová, a útočnice Lada Andrýsková, Eliška Jelínková, Barča Piknová, Apča Polenská, Bětka Remešová a Anika Unge.

Dovětek: Nevím přesně, kolik může stát takovýto turnaj, tedy pronájem haly na dopoledne, odměna pro rozhodčí a snad nějaké drobné ceny. Řekl bych, že ve srovnání se všemi jinými státními výdaji například na propagaci ministerstva na sociálních sítích ani tolik ne, přesto se podobných turnajů a soutěží koná naprosté minimum. Považuji to za obrovskou chybu - někteří mladí sice chodí do profesionálních klubů, hrají naplno a na výkony, ale obrovská část české mládeže nemá prostředky, čas nebo talent na to, aby patřili do profi klubů (které taky nejsou nafukovací), školní nebo jiné amatérské kroužky pro ně stačí. Těch je ale málo a šancí zahrát si proti sobě ještě méně. Měli bychom důsledně žádat, aby vláda "nedávala peníze na mládež" pouze v rámci předvolebních slibů, ale aby se opravdu objevily tam, kde umožní dětem sportovat a také poměřit se, jen tak, bez profesionality, bez tlaku na výsledek, pro radost.