Erasmus+ pro učitele – islandské školství

Datum
2.11.2022
Text

Program týdenního pobytu na Islandu pro učitele z naší školy poskytl cenné srovnání systému, přístupu a podmínek pro vzdělávání u nás a v této severské zemi.

Nejzásadnější rozdíly, jimiž jsou především finance a s nimi související vybavení a skvělé prostory s širokou možností variability, pochopitelně nelze jednoduše převzít pro naše podmínky.

Nehledě na materiální stránku ale všechny islandské školy komunikují stejné priority vyjádřené v heslech jako například „It´s not about WHAT you learn but HOW you learn.“ (Není důležité CO, ale JAK se učíš.), „YOU are the greatest project you will ever work on.“ (Největší projekt, na kterém kdy budeš pracovat, jsi TY.), „In a world where you can be anything, BE KIND.“ (Ve světě, kde můžeš být čímkoli, BUĎ LASKAVÝ.), Mindfulness and Well-being (všímavost a duševní pohoda). Patrný je také důraz na soft skills (tzv. měkké dovednosti), life skills (dovednosti pro praktický život), ekologii a příjemné a vhodné prostředí pro výuku. To jsou rozhodně inspirace pro naši školu.

Island