Dny bez lavic - Exkurze (nejen) k leteckým simulátorům

Datum
3.10.2023
Text

Jako každý rok, i letos naše škola organizovala Dny bez lavic – různorodé aktivity mimo školu místo běžného vyučování. Ve středu 27. 9. byla jednou z nich i exkurze do společnosti VR Group zabývající se vývojem a výrobou nejen simulátorů – především těch leteckých, ale i počítačových simulací – např. pro složky integrovaného záchranného systému nebo pro pozemní vojsko.
V první části nám byla představena společnost jako taková – její historie, zaměření nebo například mezinárodní dosah. Tuto část jsme zakončili našimi otázkami a diskuzí.
Po teoretické části jsme nahlédli do výrobny samotných simulátorů, mohli si prohlédnout kokpit s kulovitou stěnou, na kterou se promítala simulace letu, a také se dozvěděli, že některé součástky stojí i miliony korun.
Vše jsme zakončili zkouškou na vlastní kůži, osobním testem jednoho ze základních simulátorů, které VR Group vyrábí. Zkouška letu s brýlemi virtuální reality nad okolím Pardubic byla jistě zajímavou zkušeností – vždyť od reálného letu nás dělilo jen neměnné přetížení. Všem se sice podařilo vzlétnout z letiště, avšak ne všichni “piloti” dokázali dopravit letadlo zpět na “runway” bez úhony.
Exkurze byla nejen skvělá zkušenost, ale i jedinečný způsob jak rozšířit své obzory v oblasti IT a elektrotechniky a dozvědět se o nových – ne úplně známých – oborech v této oblasti.

VRGroup

Ohlasy účastníků:

  • Exkurzi bych určitě doporučil každému, kdo se alespoň trochu zajímá o techniku a programování. Líbila se mi natolik, že bych se na ní šel podívat i za rok znovu.
  • ...a vřele ji všichni doporučujeme ostatním studentům na příští léta Dnů bez lavic :)
  • Celkově bych řekl, že se jednalo o nejzajímavější exkurzi, co jsem na Dnech bez lavic zažil.