Oktáva v Praze

Datum
20.10.2023
Text

Ve dnech 4. až 6. 10. 2023 navštívila třída oktáva naši stověžatou matičku Prahu. V doprovodu dvou pedagogů jsme zvolili netradiční výlet. Nikoliv za pražským orlojem, na Petřín, Vyšehrad či na Pražský hrad, ale na výstavy, expozice a divadlo.
Ani jsme se nestačili pořádně pokochat ubytováním v hostelu a už jsme vyráželi na první prohlídku. Tou byla botanická zahrada v Troji, kde je tento rok téma Asie a tematické akce a dílničky. Tady jsme se mohli zastavit a načerpat klid v Japonské zahradě, obdivovat barvy květů v Ornamentální zahradě, vylézt na mírně zrezivělou rozhlednu, z které byl výhled na spodní části zahrady, ale také se podívat na tropické rostliny ve skleníku Fata Morgana či si dopřát „moravský pohled“ na vinohrad v úvodní části zahrady. Navečer jsme naopak mohli podpořit naše „české“ chuťové pohárky v tradiční restauraci U Fleků. Guláš, svíčková, kachna se zelím a pro vegetariány smažený sýr byly výborné. Večer jsme zakončili večerní procházkou po vltavském nábřeží a setmělém Karlově mostu.
Ve čtvrtek jsme se ve skupinkách podívali do expozic Národního muzea. Každý si našel něco svého, biologové zázraky evoluce, geologové sály minerálů, historikové dějiny a další. Brzké odpoledne se neslo ve znamení individuálního rozchodu a prohlídky Prahy „na vlastní pěst“, navečer jsme se odebrali na představení Rusalka ve Státní opeře. Dílo bylo klasického pojetí a velmi se nám líbilo, u mnohých bylo nejlepším zážitkem z celého výletu.
Poslední den byl nejnáročnější, jelikož jsme si svá zavazadla museli nést či vézt většinu dne. Započali jsme tento den prohlídkou pražské židovské čtvrti, kde jsme navštívili významné synagogy a také židovský hřbitov u Pinkasovy a Klausovy synagogy. Jelikož jsme s sebou neměli všichni papír s tužkou, tak jsme nemohli napsat svá přání a vložit je na hrob slavného rabbiho Löwa, který právě takto napsaná přání údajně plní. Od židovské tematiky jsme se na konci naší exkurze přesunuli k pravoslavnému kostelu sv. Cyrila a Metoděje, v jehož kryptě se ukrývali hrdinové našich dějin, sedm parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.
Pak už nás čekal jen lehký pozdní oběd a cesta domů.
Anna Strnadová

Fotogalerie