Po stopách těžby černého uhlí a výroby železa na Ostravsku

Datum
3.10.2023
Text

V úterý ráno (26. září) se zájemci o historii a chemii vydali do Ostravy zjistit, jak se zde těžilo černé uhlí a jak se vyrábělo železo.

Nejprve jsme dorazili do Landek parku, kde se nachází Hornické muzeum. Prohlídka začínala v šatně, kde na hácích viselo pracovní oblečení a obuv, aby se dobře usušilo, než horníci přišli další den na směnu. Pak jsme „sfárali“ do dolu, viděli jsme, jak se ručně rubalo uhlí v 18. a 19. století, a pokračovali do části moderní těžby uhlí, kde už byly rubací stroje, které práci mimořádně usnadnily, nicméně práce v dole byla náročná jak fyzicky, tak psychicky, každý den hrozilo nebezpečí. Jak se postupovalo v případě požáru nebo havárie v dole jsme se dozvěděli v druhé části prohlídky, která se věnovala báňskému záchranářství. Práce báňských záchranářů je velmi náročná, protože záchranáři se musí umět orientovat ve štolách ve ztížených podmínkách. Prohlédli jsme si dýchací přístroje, zařízení na detekci methanu a oxidu uhelnatého a také skafandry, protože záchranáři se musí pohybovat i v zatopených částech dolů. Na závěr si někteří vyzkoušeli překážkovou dráhu v dole.

Po malém občerstvení jsme se přesunuli do Dolních Vítkovic, kde nás čekala prohlídka vysoké pece. Paní průvodkyně nás nejprve seznámila s historií výroby železa ve Vítkovicích a pak jsme se přesunuli kolem zásobníků koksárenského plynu k vlastní koksárně, kde se vyráběl koks z nejkvalitnějšího černého uhlí. Koks se potom používal jako redukční činidlo při výrobě železa. Pak jsme pokračovali k vysoké peci, kterou jsme si prohlédli, jak zvenčí, tak zevnitř, podívali se, z jakých materiálů byly vyrobeny stěny vysoké pece, kde byly odpichové otvory na surové železo a na strusku, dozvěděli jsme se, jak probíhal vlastní proces výroby železa, jak dlouho byla vysoká pec v provozu, než následovala odstávka, jak často se dělal odpich železa atd. Bohužel výroba železa byla ve Vítkovicích ukončena v roce 1998. V současné době slouží areál Dolních Vítkovic jako vzdělávací a kulturní centrum.

Plni dojmů a informací jsme se v pozdním odpoledni vrátili do Šlapanic.

Fotogalerie