Michael Londesborough - co na přednášce nezaznělo

Datum
12.12.2023
Text

Po zajímavé Michaelově show s titulem "Tajemství energie a energetika budoucnosti" zbyl i čas na několik zvídavých otázek:

Proč jste se přestěhoval do České republiky?
Můj první zážitek s ČR byl během mého Ph.D. Můj vedoucí spolupracoval se skupinou chemiků v Řeži a byl jsem pozván, abych zde strávil léto. Byl jsem zde 12 týdnů a opravdu jsem si to tu užil. Poté, co jsem dokončil Ph.D., jsem se rozhodl, že bych chtěl jít pracovat do Česka.

Bylo těžké naučit se česky?
Češtinu jsem se začal učit ještě předtím, než jsem přišel do Česka. Koupil jsem si učebnici “Jak se naučit česky” a hned na první straně bylo napsáno, že hned po řečtině je čeština nejtěžší jazyk v Evropě a řekl jsem si - proboha. Vzpomínám se, že jsem měl CD od Jaromíra Nohavici, které jsem poslouchal, a taky jsem si psal s přáteli z Česka. Oni mi psali česky a já česky odpovídal. Všechno jsem si musel překládat na slovníku. Takže takhle jsem se vlastně sám naučil česky. Překvapuje mě, že to šlo tak dobře, protože ve škole mi šlo všechno kromě jazyků, ve francouzštině a němčině jsem nebyl moc dobrý, takže jsem se nepokládal za talentovaného na jazyky.

Co byl největší kulturní šok v ČR?
Víte, myslím si, že britská a česká kultura si jsou velmi podobné, například podobnější než americká a britská kultura, navzdory tomu, že sdílíme jazyk. Například mi přišlo milé, jak blízko si jsou rodiny v ČR a jak moc času spolu tráví. V Anglii lidé spíše tráví čas s kamarády mimo rodinu. Teď už to tak není, ale když jsem poprvé přijel, velkým šokem bylo, a bylo to celkem časté, že když jste jeli vlakem do práce, muži tam pili pivo a hráli mariáš. Taky se mi líbí, jakým tempem plyne život v Česku, na všechno je dost času.
Rád jezdím na kole a užívám si tu svobodu a dobře označené cyklostezky.
Ale celkově jsou si naše kultury velmi podobné a žádná velká překvapení jsem nezažil.

Děláte kromě cyklistiky nějaké sporty?
Často cvičím se svým sousedem a trochu boxuju. Taky hraju kriket, jsem předseda Českomoravského kriketového svazu, takže se starám o ligy v Česku a rozvoj národního týmu. Kriket mě hodně zajímá a baví. Brno má výborné kriketové týmy.

Chtěl jste se vždycky věnovat vědě? Inspirovalo Vás něco, když jste byl mladší?
Už jako malý jsem miloval školu, ale chemie a fyzika pro mě rozhodně vždy byly nejzajímavějšími. Vždy jsem odcházel z hodin vědy a věděl jsem moc dobře, že mi toho daly nejvíce. Věda mi pomáhá lépe pochopit, jak funguje okolní svět a vše kolem nás. Proto mi bylo od začátku jasné, že se budu v budoucnosti věnovat něčemu spojenému s vědou.

Jaký je Váš největší dosavadní úspěch týkající se vědy?
Věc, kterou jsem nejvíce známý, je náš objev prvního boranového laseru na světě. Vyvinuli jsme směs molekul obsahující boran a vodík, které mají úžasné luminiscenční vlastnosti. Podařilo se nám ukázat, že tyto molekuly mohou být použity na laserové přístroje. Jde o unikátní typ laseru, proto byl velmi zajímavým pro ostatní vědce. Takže to musí být rozhodně jednou z věcí, na které jsem velmi pyšný.

Co byste vzkázal studentům našeho gymnázia?
Hlavně se v budoucnosti nespokojte s žádnou nudnou kancelářskou práci a radši dělejte, co vám přináší štěstí, a jděte si za svým snem.

Rozhovor připravily Linda Krumlová a Tereza Jelínková

Fotogalerie