Národní kolo Chemické olympiády kat. A

Datum
13.2.2024
Text

Letošní Národní kolo 60. ročníku Chemické olympiády kat. A se konalo v Brně od 29. 1. do 1. 2. 2024. Jeho součástí byla i moje maličkost vzhledem k mému výsledku v krajském kole. Celé klání bylo slavnostně zahájeno v pondělí na brněnské Hvězdárně na Kraví hoře. Ani letos nebyl v programu vynechán tradiční raut se spoustou skvělého jídla. 

Následující den jsme na Chemické fakultě VUT, která letošní národní kolo chemické olympiády pořádala, absolvovali teoretickou část olympiády, ve středu pak úkoly praktické části. Brzké ranní vstávání bylo tou méně příjemnou záležitostí, dostatečně nám to však vynahradil bohatý odpolední program – zajímavá exkurze do firmy Thermo Fischer Scientific, která vyrábí elektronové mikroskopy a jiné laboratorní přístroje, a Sportovní olympiáda v Centru sportovních aktivit VUT. 

Ve čtvrtek dopoledne proběhlo vyhlášení výsledků. Já jsem se umístila v celostátním kole na pěkném 14. místě a postoupila jsem na první výběrové soustředění před Mezinárodní chemickou olympiádou, která se letos uskuteční v Rijádu v Saudské Arábii. Moc ráda bych tam jela, tak mi držte palce! 
Olivie Matyasková, septima

Fotogalerie