Stronger Together

Datum
8.4.2024
Text

Ve školním roce 2023/2024 jsme my, tým studentů gymnázia, získali grant od British Council, který byl určen na organizaci akce sbližující dvě odlišné skupiny lidí. Mezinárodní projekt Stronger Together for Social Cohesion, který je v ČR pod záštitou organizace Adeto, je určen pro mladé aktivní zájemce, kteří se chtějí zapojit a chtějí pomoci šířit koncept soudržnosti společnosti a vzájemného porozumění mezi lidmi pohybujícími se v odlišných prostředích a komunitách. 
Naše akce, která proběhla v březnu 2024, se v rámci tohoto projektu týkala sblížení dvou skupin neformálním způsobem. Skupin, které nemají mnoho příležitostí se navzájem poznat – spolupracovali jsme s dětmi z dětského domova Dagmar a volnočasovými zájemci o jízdu na elektrických motokárách. Děti z dětského domova získaly jedinečnou příležitost seznámit se s motokárovým sportem v místní aréně, která byla jistě zážitkem mimo jejich obvyklé prostředí. Děti si sportovce velice rychle oblíbily, jelikož se hbitě ujali vedení svého týmu skrz několik připravených sbližovacích her a vedli svůj tým k vítězství. Také ty nejmenší děti se mohly svézt na motokárách s jejich asistencí. 
Na závěr jsme se poté všichni společně přesunuli do dětského domova, kde nás již čekala společná večeře. Při vyhlášení týmové soutěže jsme soutěžícím rozdali diplomy a drobné ceny, které jim připomenou tento zážitek. Po malé prohlídce dětského domova jsme se s nadšenými dětmi bohužel museli rozloučit.

Tato událost ukázala, že, ač neobvyklý, i motokárový sport může sloužit jako prostředek ke sblížení a vzájemnému porozumění. V následné zpětné vazbě nám přišlo několik nadšených reakcí od dětí, které můžete najít ve fotogalerii spolu s některými fotografiemi z akce.

Barbora Rešková, Tereza Hrdličková, Veronika Janoušková, Nela Kameníková, Anika Unge