V průběhu státních maturit připravila Chemická fakulta VUT v Brně pro studenty středních škol interaktivní programy na různá témata. Využili jsme této nabídky a vybrané programy "Potravinářství" a "Anorganická chemie a CEITEC" navštívili studenti tercie a septimy.
Žáci tercie se zúčastnili programu Potravinářství, který měl dvě části. V první si žáci vlastnoručně vyrobili mošt z jablek a zkoušeli, jak mohou enzymy pomoci při uvolňování glukosy rostlinných buněk. Druhá část programu byla věnována molekulární gastronomii a žáci si v laboratoři připravili bubble tea, ovocné špagety, broskvová vajíčka a kaviár z balzamikového octa. Samozřejmě své výrobky i na místě zkonzumovali.
Druhý den se vydali na chemickou fakultu i studenti septimy, aby si zde vyzkoušeli pokusy z anorganické chemie a prohlédli si výzkumné pracoviště CEITEC, kde se připravují a zkoumají kompozitní materiály a nanomateriály pro praktické využití, například ve stomatologii.
Program byl velmi dobře připravený s ohledem na věk a znalosti studentů. Odcházeli plni dojmů a nadšení.
Radmila Poláčková