Exkurze do Národního parku Podyjí - Gymnázium Šlapanice

Datum
2.10.2024
Text

V pátek 27. září jsme se my, žáci z kvinty, sexty a tercie, vydali na exkurzi do Národního parku Podyjí. Ráno jsme nastoupili do autobusu a vyrazili za poznáním do přírody. Cesta rychle utekla díky hudbě a povídání, takže jsme ani nepostřehli, jak brzy jsme dorazili na místo.

Po příjezdu jsme absolvovali krátkou přednášku o tom, jak je Podyjí chráněné a proč je to pro přírodu tak důležité. Poté jsme se vydali na túru. Nejvíc nás zaujaly výhledy na řeku Dyji, která se mezi skalami kroutila, jako by chtěla utéct. Průvodce nám vyprávěl o bohatém ekosystému, o různých druzích rostlin a zvířat, které jsou v Česku už vzácné.

Během několikahodinové procházky jsme se zastavili na vyhlídce, kde jsme získali informace o rozsáhlé fauně Podyjí, dali si svačinu a pořídili pár fotek, a poté jsme pokračovali dál. Na mýtině jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o invazních rostlinách a dokonce několik z nich pomohli odstranit. Poslední zastávka byla na pastvině, kde jsme se dozvěděli o historii pastevectví a vzniku sekundárních rašelinišť. Našli jsme také dost bedel vysokých.

Zpátky v autobuse jsme už byli dost vyčerpaní, ale plní nových zážitků a dojmů. Tenhle výlet rozhodně stál za to!