Paměť národa

Datum
8.10.2024
Text

Ve čtvrtek 26. září vyrazila třída kvarta do Brna na workshop Paměti národa. Tématem byla Tichá hrdinství - hrdinství běžných lidí, o kterých se skoro neví. Organizace Paměť národa vyzpovídala tisíce lidí, od kterých se dozvěděli jejich odvážné činy za těžkých časů. Téma Tichá hrdinství se zaměřovalo na skutky lidí za 2. světové války.

 V 1. části jsme se zaobírali židy a jejich povinnostmi za časů 2. světové války; museli nosit Davidovy hvězdy na levé části prsou a nesměli dělat vlastně skoro nic: chodit do lesů, vykonávat lékařské povolání, navštěvovat knihovny a měli vyhrazeny speciální obchody jen a pouze pro židy. Poslouchali jsme také úryvky vyprávění nenápadných hrdinů. 

 V druhé části programu jsme měli velice interaktivní bádání, kdy jsme s tablety a sluchátky chodili po místnosti, skenovali jsme kódy, plnili nejrůznější úkoly a poslouchali svědectví hrdinných lidí. 

 Workshop byl velice zajímavý, dozvěděli jsme se např., že do koncentračních táborů posílali odbojáři balíčky s nejvíce žádanými potravinami - byly v nich např.: cukr, sůl, česnek a cibule. Také lidem dávali látky, díky kterým vypadali, že mají žloutenku, a proto do koncentračních táborů nebo na transport nemohli. I v tak strašné doby si lidé pomáhali, ale snad už se podobné události nebudou nikdy opakovat.

David Růžička, Ondřej Němec